Author Topic: Ozlijeđeni vrabac  (Read 5712 times)

Vodeni

 • Guest
Ozlijeđeni vrabac
« on: 30-08-2012, 12:45:14 »
Pozdrav svima!

Već dugo vas pratim i čitam i mislim da imate sjajan forum (i cijeli site općenito), ali sada sam se našao u situaciji kad bih vas trebao zamoliti za pomoć.

Klasična priča, mačka ulovila vrabca pa smo ga spasili iz ralja smrti i sad bi ga naravno htjeli izliječit da se mali može vratit svom normalnom životu.

Radi se o odraslom muškom vrapcu koji je očito pretrpio nekakvu ozljedu jednog ili oba krila. On je živahan, glasa se, skakuće, jede i pije normalno, ali letjeti ne može. Ne znam koliki je stupanj ozlijede, vjerojatno se radi o lomu. Krila mu nisu deformirana, drži ih uz tijelo, ali dosta spušteno. Zvao sam ove u klinici u Heinzelovoj, no kako oni ne smiju liječiti divlje životinje, nisu bili baš voljni pomoći. Ono što su mi uspjeli reći je da šansa da će on ponovno letjeti ko prije nije velika. Ja bih onda vas htio pitati, pogotovo one koji već imaju iskustva s time - da li je to stvarno tako?

Također, kako se čini da bi mališa mogao dulje vrijeme ostati sa nama, htio bih vas pitati i za par savjeta o skrbi o vrapcu. Imao sam tigricu i nimfe dugo godina i o njima se znam brinuti pa me onda zanimaju nekakve posebnosti oko vrabca. U smislu, što je najbolje da jede (trenutno je na mješavini za vanjske ptice iz Pet centra), da li je prikladna krletka za tigrice, nekakav ostali pribor koji ide uz sve to (sipina kost, pjesak na dnu i sl.), da li voli ogledala i igračke i slično...

Svaki savijet koji mi možete dati je vrlo dobrodošao i unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Pozdrav

Offline Koki

 • Mali ptić
 • ***
 • Posts: 485
 • Gender: Male
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #1 on: 30-08-2012, 13:23:25 »
Pazi ovo nadam se da će ti pomoći
copy/paste
   

P: Danas sam na cesti našla jednog vrapca. Nije mogao letjeti i vjerojatno je još mlad. Molim vas da mi u što bržem roku kažete nešto o vrapcima, te dali bi ikako mogao preživjeti. Puno hvala, Maja

O: Vrapci (Passeridae) su porodica koja pripada redu vrapčarki (Passeriformes). Rašireni su diljem svijeta, poglavito u Europi i Aziji. Uglavnom za stanište biraju toplije krajeve. Brojne su vrste vrabaca, što ne čudi ako znamo da se vrlo brzo prilagođavaju uvjetima ozemlja koje nastanjuju, a neke vrste su toliko prilagodljive da ih se praktično može svrstati u pripitomljene ptice koje nimalo ne uznemirava nazočnost čovjeka.

Kako su svejedi, a za izgradnju gnijezda koriste sve mogućnosti koje su im na raspolaganju (udubine u zidovima, napukla stabla, napuštena gnijezda većih ptica, etc.), šire se vrlo brzo i, po procjenama znanstvenih krugova, spadaju u kategoriju sigurnih ptica.

Obični vrabac, vrabac pokućar, domaći vrabac a često i vrabac (lat. Passer domesticus) je ptica pjevica koja pripada porodici vrabaca. Naseljen je u mnoge dijelove Europe i Azije. U Hrvatskoj i u nekim drugim zemljama obični vrabac se naziva i vrapcem pokućarom. U Americi vrapca nazivaju engleskim vrapcem kako bi ga razlikovali od autohtonog američkog vrapca.

Danas je poznato više od 12 vrsta domaćeg vrapca. Danas je domaći vrabac prisutan i kao kućni ljubimac kod nekih ljudi. Kada se "javlja", obično se glasa s "cheep", no kada cvrkuće i imitira glasa se pomoću dvostruke slične riječi "chiisck".

Vrabac se gnijezdi na mnogim mjestima: u kućnim strehama, rupama, u šupljinama zgrada, na bršljanu oko kuća i u grmlju, pa čak i na morskim grebenima. Gnijezdo koje je smješteno na bršljanu ili u nekoj rupi najčešće je neuredno, izgrađeno od slamki, ostataka smeća i perja. Prostrana i dobro izgrađena gnijezda pravi u grmlju i na stablima. Vrapci mogu biti veoma agresivni kad je riječ o mjestima na kojim se gnijezde, pa često uništavanju gnijezda prijašnjih stanovnika. Katkad koriste napuštena gnijezda drugih ptica.

Mladi, stari nekoliko dana, imaju meko tamnosmeđe paperje i svijetli žuti kljun. Tek izleženi mladunci nemaju perje. Mladenačko mitarenje je potpuno, i počinje u dobi između šest i osam tjedana. Kako bi bilo dovršeno prije početka nepovoljnih vremenskih prilika može, ovisno o dobi valjenja, biti skraćeno s prosječno 82 na samo 64 dana.

Spolno zreli vrapci prosječno žive od 1,5 do 2,3 godine. Ako se računaju i mladi vrapci, tada je prosječni životni vijek tek 9 mjeseci. Vrapci dulje žive u gradovima nego u otvorenoj prirodi. Pomoću prstenovanja je zabilježeno da neki primjerci žive i do 14 godina na slobodi. U zatočeništvu dožive i do 23 godine.

Mladi vrapci obično nauče letjeti s 15 dana.

Ručno hranjenje je jedan od načina da se mlada ptica razvije u vrlo pitomu i socijaliziranu jedinku ali često i jedino rješenje kada se roditelji razbole ili uginu.

Postoji više metoda ručnog hranjenja mladih ptica. To su:

- hranjenje žlicom
- hranjenje brizgaljkom (špricom), s tim da se ova metoda različito primjenjuje, odnosno hrana se ispušta u različitim dijelovima probavnog sustava. Tako se najlakše i najsigurnije hrana stavlja direktno u kljun, ali se pomoću mekih gumenih nastavaka može aplicirati u voljku ili jednjak.

Ako se odlučite za ovaj način prehrane, svakako Vam preporučam da odaberete gotovu hranu koja je namjenjena prehrani mladih ptica ("Orlux"). Vrlo je teško sastaviti dobro izbalansiran obrok u fazi intenzivnog rasta, kako tijela tako i pernatog pokrova ptica. Uz osnovne gradive sastojke, hrana treba biti optimalno opskrbljena vitaminima i mineralima, a naročito su važne za ptice esencijalne amino kiseline (metionin, lizin). U početku je mlade potrebno hraniti svaka 2 sata, a u dobi od 14 dana razmak bi trebao biti 3 sata. Obroke, naravno, ne bi smjeli preskakati, a svaki bi trebao biti svježe priređen.

Inače, vrapčarke se hrane beskralješnjacima ili sjemenjem, ili i jednim i drugim. Od tog pravila su jedine iznimke vrapčarke koje žive u tropskim kišnim šumama koje se hrane gotovo isključivo voćem. Znači, hrane se sjemenkama i kukcima, obično manjim leptirima. Mladi vrapci se hrane ličinkama kukaca. U proljeće, hrana mu je nektar iz cvijeća žute boje, poput jaglaca, šafrana i jedića. Hrane se i paukovima te voćem.

Prognostički je povoljno, ukoliko prihvati ponuđenu hranu i, naravno, vodu (koju mu također morate redovito osigurati). Također Vam savjetujem da ga što manje uznemiravate odn. smjestite u topliju i mirniju prostoriju kako bi ova plaha životinjica bila što manje izložena stresu.
"I have decided to stick with love. Hate is too great a burden to bear. "Martin Luther King

Offline ivana26

 • Učim pričati
 • *****
 • Posts: 1490
 • Gender: Female
 • Štefek-The Tigrica
 • Starost: 28
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #2 on: 30-08-2012, 15:21:18 »
Dr.Ingeborg Bata ti se bavi divljim životinjama-inače je glavna veterinarka u zagr.Zoo,a inače ima Awap centar gdje se brine o njima..0912302215

Baš sma rekla jednom našem forumašu kad mu je tigrica bila bez kljuna da joj se javi,jer stvarno hoće pomoći,a i mojoj prijateljici je telefonski prek mora pomagala,kad ej isto našla malu ptičicu.

Saper vedere

Vodeni

 • Guest
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #3 on: 01-09-2012, 15:51:02 »
Htio bih zahvaliti svima na odgovorima i reći da vrabac za sad dobro napreduje. Također, preko foruma sam saznao za ovaj web site i gospodina Manuela Jacmenovića, koji nam je također izuzetno puno pomogao. Stvarno za svaku pohvalu!

Offline ivana26

 • Učim pričati
 • *****
 • Posts: 1490
 • Gender: Female
 • Štefek-The Tigrica
 • Starost: 28
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #4 on: 01-09-2012, 15:58:13 »
odlično-baš mi je drago da ide na bolje :)
Saper vedere

Offline Koki

 • Mali ptić
 • ***
 • Posts: 485
 • Gender: Male
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #5 on: 01-09-2012, 15:59:22 »
Htio bih zahvaliti svima na odgovorima i reći da vrabac za sad dobro napreduje. Također, preko foruma sam saznao za ovaj web site i gospodina Manuela Jacmenovića, koji nam je također izuzetno puno pomogao. Stvarno za svaku pohvalu!
super prema mom mišljenju brzo će se on oporaviti
"I have decided to stick with love. Hate is too great a burden to bear. "Martin Luther King

Offline Kloovi_Ljudi

 • Opći Moderator
 • Učim pričati
 • *****
 • Posts: 1992
 • Gender: Female
 • Klea, Leo, Peni, Maks, Lena i Pia
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #6 on: 15-05-2013, 07:44:22 »
Evo pronašla sam i ja vrapca :(
Isto nasred ceste, drugi mu je pokušavao pomoći, htio ga je i odnijeti, a ovaj je samo jednim krilom mogao mlatarati. Ima tamnim kljun, dakle nije poletarac pa sam ga sklonila s ceste jer je najvjerovatnije ozlijeđen...
Zvala sam Dr. Ingerborg i dala mi je par savjeta pa se nadam da će preživjeti. Hoće sigurno, ako mu nisu unutarnji organi ozlijeđeni.
Sad sam na poslu pa ne mogu nikamo, tek preko pauze u trgovinu po hranu koju je navela, ako imaju...
Poslije posla ga vodim onom uzgajivaču što ima puno vrsta ptica pa će mu sigurno bolje pomoći nego ja.
Nadam se da će biti dobro! Žao mi je i njega i njegovog prijatelja koji se pretrgao da mu pomogne!
Ako imate kakav savjet, ideju, slušam!

Ps dala sam mu malo vode, kap po kap na kljun pa je popio kad bi mu ušlo u kljun, mislila sam da će se ugušiti kad je počeo onako teško disati nakon toga pa nisam više . I kap meda, za prvu pomoć. Izgleda mi živo, ima bistre okice, ali ne pokazuje želju da se pomakne iako leži nesputano na mom šalu.
Koliko cijeniš druge - toliko sam vrijediš.

Offline Kloovi_Ljudi

 • Opći Moderator
 • Učim pričati
 • *****
 • Posts: 1992
 • Gender: Female
 • Klea, Leo, Peni, Maks, Lena i Pia
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #7 on: 15-05-2013, 10:44:03 »
Update: nogice su mu oduzete :( otišli smo do livade uz koju su stabla s njegovim vrapcima, pokušao je letjeti, ali samo prhti na mjestu jer se ne može nogicama odbaciti :( nadam se da je to nešto samo privremeno! Ima li mu spasa s takvim stanjem?

Moram reći da je vrlo živahan i opasan jer me cijelim putem do livade grizao :) Tako da vjerujem da ima nade za maleckog...

Nego, dala bih mu kompleks B vitamina, ali ne znam gdje ga nabaviti. Može u običnoj apoteci? Ili da idem u veterinarsku? Ne mogu s njim baš po cijelom gradu šetati, šok mu je sve to...
Koliko cijeniš druge - toliko sam vrijediš.

Offline Diana

 • Administrator
 • Brbljivac
 • ******
 • Posts: 9583
 • Gender: Female
  • Sve o papigama
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #8 on: 17-05-2013, 13:54:08 »
Kaj bi kod vas? Jeste iskemijali što?

Offline Kloovi_Ljudi

 • Opći Moderator
 • Učim pričati
 • *****
 • Posts: 1992
 • Gender: Female
 • Klea, Leo, Peni, Maks, Lena i Pia
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #9 on: 17-05-2013, 14:06:06 »
Na žalost ne... :( ona Dr. je rekla da je vjerovatno u pitanju lom zdjelice i da neće preživjeti kako god. I doista, je malo živnuo kasnije, ali to je ono što se kaže "ptice umiru pjevajući". Čak je i sam jeo meda kasnije, nije htio crviće, pio je malo vode, mazio se... I na kraju, taman kada mi je završilo radno vrijeme, mi je u ruci polako izdahnuo :(
Vidjelo mu se s donje strane kao da je prekinuto nešto kod korijena repa - iznad je bio normalne crvene boje, a ispod te crte neke bolesno žute. Možda mu je i kičma pukla.
Nadam se samo da ga nije boljelo i da je otišao u miru..
Koliko cijeniš druge - toliko sam vrijediš.

Offline Diana

 • Administrator
 • Brbljivac
 • ******
 • Posts: 9583
 • Gender: Female
  • Sve o papigama
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #10 on: 17-05-2013, 14:26:20 »
Pa obzirom na ponašanje, mislim da je otišao u miru i bez boli. A ti si mu tih par sati olakšala i spasila ga smrti u ustima kakve mačke.  :utjeha:

Offline Kloovi_Ljudi

 • Opći Moderator
 • Učim pričati
 • *****
 • Posts: 1992
 • Gender: Female
 • Klea, Leo, Peni, Maks, Lena i Pia
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #11 on: 20-06-2013, 23:20:31 »
I opet sam danas našla na vrapca.
Bila sam na terenu u jednom dvoru i nasred dvorišta po najvećem suncu u 2 sata na stazi leži mali vrabac. Uokolo ni jednog stabla s kojeg je mogao pasti a niti da ga stavim na neku granu. Čujem vrapce na stablu u susjednom dvorištu, ali to je skoro 10 m dalje. Nisam znala što bih, nego da ga odnesem u hlad, dala sam mu par kapi vode, nakvasila malo leđa i nazvala Manuela Jacmenovića. Rekao mi je da mu dajem omekšanu hranu za štence, a za prvu ruku može i malo omekšanog tijesta od pizze koja je bila na stolu. Još je tad sam pijukao i otvarao kljun pa smo nekako uspjeli popapati malo tog tijesta. Vode je rekao da mu ne dajem dodatno da ne dobije proljev. I onda smo išli kući, po onom suncu, užas jedan! U autu +50 uz sve prozore otvorene. Pred kraj je već počeo dahtati. Doma smo jeli još malo kukuruznog kruha jer je rekao da je to isto ok, dok se briketi za štence ne omekšaju.
E sad, ja sam mislila da mu dajem dovoljno hrane, no valjda nije bilo dovoljno jer je uskoro malaksao i počeo bauljati glavicom. Nije više ni pijukao, a bome ni htio otvoriti kljun. Pa sam dobila savjet da ga moram prisilno hraniti. I to je išlo, na špricu, no nakon nekoliko svako par sati hranjenja sam shvatila da ne guram svaki put dovoljno duboko i da više pljune nego proguta.
Sad mi je jasno kako treba, ali tad sam još bila u panici. Nadam se da će se ipak izvući jer predvečer više nije htio jesti, jedva je glavicu držao sam, a sad spava. Baš mi je žao malog Jacka Sparrowa, nadam se da nisam upropastila njegove šanse za oporavak!

Inače, to je mali poljski vrabac (usred grada!) i ima repić od 1 cm i perje koje je još do pola u ovojnici.
Koliko cijeniš druge - toliko sam vrijediš.

Offline Kraljikica

 • Opći Moderator
 • Raste mi perje
 • *****
 • Posts: 813
 • Gender: Female
 • GROF - agapornis fisher MEDO - rozenkolis
 • Starost: 31
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #12 on: 20-06-2013, 23:47:29 »
Nadam se da ces ovog puta imati srece i da ce malecki doci sebi...sirotanovic mali,vjeruj mi da znam kako ti je..daj sve koliko mozes od sebe,a za ostalo ce se,nadajmo se,pobrinuti priroda...drzim fige  :)

Offline ivana26

 • Učim pričati
 • *****
 • Posts: 1490
 • Gender: Female
 • Štefek-The Tigrica
 • Starost: 28
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #13 on: 21-06-2013, 08:31:09 »
Ma teško je u toj strci znati kak sve to treba...ali mislim da se bude izvukao...Danas je novi dan i bude bilo bolje-sad buš već imala i grif za to...i Malac se sigurno već i od te temp.kolko tolko oporavio...

Javi nam kak je stanje :tup:
Saper vedere

Offline Kloovi_Ljudi

 • Opći Moderator
 • Učim pričati
 • *****
 • Posts: 1992
 • Gender: Female
 • Klea, Leo, Peni, Maks, Lena i Pia
Odg: Ozlijeđeni vrabac
« Reply #14 on: 21-06-2013, 08:46:10 »
Jutros sam ga hranila jednom u pola 5 i opet u pola 7. Drugo hranjenje je trajalo 45 min, ali barem nije izgledao kao da se guši. I čak je 3 puta ispustio "piju"  :) glavicu drži u zraku, žmirka još, ali izgleda živahnije.
Sad ću ići po njega i dovest ga na posao da ga mogu hraniti svakih sat dva.
Koliko cijeniš druge - toliko sam vrijediš.