Autor Tema: Ozlije├░eni vrabac  (Posjeta: 5264 vremena)

Vodeni

 • Gost
Ozlije├░eni vrabac
« u: 30-08-2012, 12:45:14 »
Pozdrav svima!

Ve├Ž dugo vas pratim i ├Ęitam i mislim da imate sjajan forum (i cijeli site op├Ženito), ali sada sam se na┬╣ao u situaciji kad bih vas trebao zamoliti za pomo├Ž.

Klasi├Ęna pri├Ęa, ma├Ęka ulovila vrabca pa smo ga spasili iz ralja smrti i sad bi ga naravno htjeli izlije├Ęit da se mali mo┬że vratit svom normalnom ┬żivotu.

Radi se o odraslom mu┬╣kom vrapcu koji je o├Ęito pretrpio nekakvu ozljedu jednog ili oba krila. On je ┬żivahan, glasa se, skaku├Že, jede i pije normalno, ali letjeti ne mo┬że. Ne znam koliki je stupanj ozlijede, vjerojatno se radi o lomu. Krila mu nisu deformirana, dr┬żi ih uz tijelo, ali dosta spu┬╣teno. Zvao sam ove u klinici u Heinzelovoj, no kako oni ne smiju lije├Ęiti divlje ┬żivotinje, nisu bili ba┬╣ voljni pomo├Ži. Ono ┬╣to su mi uspjeli re├Ži je da ┬╣ansa da ├Že on ponovno letjeti ko prije nije velika. Ja bih onda vas htio pitati, pogotovo one koji ve├Ž imaju iskustva s time - da li je to stvarno tako?

Tako├░er, kako se ├Ęini da bi mali┬╣a mogao dulje vrijeme ostati sa nama, htio bih vas pitati i za par savjeta o skrbi o vrapcu. Imao sam tigricu i nimfe dugo godina i o njima se znam brinuti pa me onda zanimaju nekakve posebnosti oko vrabca. U smislu, ┬╣to je najbolje da jede (trenutno je na mje┬╣avini za vanjske ptice iz Pet centra), da li je prikladna krletka za tigrice, nekakav ostali pribor koji ide uz sve to (sipina kost, pjesak na dnu i sl.), da li voli ogledala i igra├Ęke i sli├Ęno...

Svaki savijet koji mi mo┬żete dati je vrlo dobrodo┬╣ao i unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Pozdrav

Offline Koki

 • Mali pti├Ž
 • ***
 • Postova: 485
 • Spol: Mu╣ki
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #1 u: 30-08-2012, 13:23:25 »
Pazi ovo nadam se da ├Že ti pomo├Ži
copy/paste
   

P: Danas sam na cesti na┬╣la jednog vrapca. Nije mogao letjeti i vjerojatno je jo┬╣ mlad. Molim vas da mi u ┬╣to br┬żem roku ka┬żete ne┬╣to o vrapcima, te dali bi ikako mogao pre┬żivjeti. Puno hvala, Maja

O: Vrapci (Passeridae) su porodica koja pripada redu vrap├Ęarki (Passeriformes). Ra┬╣ireni su diljem svijeta, poglavito u Europi i Aziji. Uglavnom za stani┬╣te biraju toplije krajeve. Brojne su vrste vrabaca, ┬╣to ne ├Ęudi ako znamo da se vrlo brzo prilago├░avaju uvjetima ozemlja koje nastanjuju, a neke vrste su toliko prilagodljive da ih se prakti├Ęno mo┬że svrstati u pripitomljene ptice koje nimalo ne uznemirava nazo├Ęnost ├Ęovjeka.

Kako su svejedi, a za izgradnju gnijezda koriste sve mogu├Žnosti koje su im na raspolaganju (udubine u zidovima, napukla stabla, napu┬╣tena gnijezda ve├Žih ptica, etc.), ┬╣ire se vrlo brzo i, po procjenama znanstvenih krugova, spadaju u kategoriju sigurnih ptica.

Obi├Ęni vrabac, vrabac poku├Žar, doma├Ži vrabac a ├Ęesto i vrabac (lat. Passer domesticus) je ptica pjevica koja pripada porodici vrabaca. Naseljen je u mnoge dijelove Europe i Azije. U Hrvatskoj i u nekim drugim zemljama obi├Ęni vrabac se naziva i vrapcem poku├Žarom. U Americi vrapca nazivaju engleskim vrapcem kako bi ga razlikovali od autohtonog ameri├Ękog vrapca.

Danas je poznato vi┬╣e od 12 vrsta doma├Žeg vrapca. Danas je doma├Ži vrabac prisutan i kao ku├Žni ljubimac kod nekih ljudi. Kada se "javlja", obi├Ęno se glasa s "cheep", no kada cvrku├Že i imitira glasa se pomo├Žu dvostruke sli├Ęne rije├Ęi "chiisck".

Vrabac se gnijezdi na mnogim mjestima: u ku├Žnim strehama, rupama, u ┬╣upljinama zgrada, na br┬╣ljanu oko ku├Ža i u grmlju, pa ├Ęak i na morskim grebenima. Gnijezdo koje je smje┬╣teno na br┬╣ljanu ili u nekoj rupi naj├Ęe┬╣├Že je neuredno, izgra├░eno od slamki, ostataka sme├Ža i perja. Prostrana i dobro izgra├░ena gnijezda pravi u grmlju i na stablima. Vrapci mogu biti veoma agresivni kad je rije├Ę o mjestima na kojim se gnijezde, pa ├Ęesto uni┬╣tavanju gnijezda prija┬╣njih stanovnika. Katkad koriste napu┬╣tena gnijezda drugih ptica.

Mladi, stari nekoliko dana, imaju meko tamnosme├░e paperje i svijetli ┬żuti kljun. Tek izle┬żeni mladunci nemaju perje. Mladena├Ęko mitarenje je potpuno, i po├Ęinje u dobi izme├░u ┬╣est i osam tjedana. Kako bi bilo dovr┬╣eno prije po├Ęetka nepovoljnih vremenskih prilika mo┬że, ovisno o dobi valjenja, biti skra├Ženo s prosje├Ęno 82 na samo 64 dana.

Spolno zreli vrapci prosje├Ęno ┬żive od 1,5 do 2,3 godine. Ako se ra├Ęunaju i mladi vrapci, tada je prosje├Ęni ┬żivotni vijek tek 9 mjeseci. Vrapci dulje ┬żive u gradovima nego u otvorenoj prirodi. Pomo├Žu prstenovanja je zabilje┬żeno da neki primjerci ┬żive i do 14 godina na slobodi. U zato├Ęeni┬╣tvu do┬żive i do 23 godine.

Mladi vrapci obi├Ęno nau├Ęe letjeti s 15 dana.

Ru├Ęno hranjenje je jedan od na├Ęina da se mlada ptica razvije u vrlo pitomu i socijaliziranu jedinku ali ├Ęesto i jedino rje┬╣enje kada se roditelji razbole ili uginu.

Postoji vi┬╣e metoda ru├Ęnog hranjenja mladih ptica. To su:

- hranjenje ┬żlicom
- hranjenje brizgaljkom (┬╣pricom), s tim da se ova metoda razli├Ęito primjenjuje, odnosno hrana se ispu┬╣ta u razli├Ęitim dijelovima probavnog sustava. Tako se najlak┬╣e i najsigurnije hrana stavlja direktno u kljun, ali se pomo├Žu mekih gumenih nastavaka mo┬że aplicirati u voljku ili jednjak.

Ako se odlu├Ęite za ovaj na├Ęin prehrane, svakako Vam preporu├Ęam da odaberete gotovu hranu koja je namjenjena prehrani mladih ptica ("Orlux"). Vrlo je te┬╣ko sastaviti dobro izbalansiran obrok u fazi intenzivnog rasta, kako tijela tako i pernatog pokrova ptica. Uz osnovne gradive sastojke, hrana treba biti optimalno opskrbljena vitaminima i mineralima, a naro├Ęito su va┬żne za ptice esencijalne amino kiseline (metionin, lizin). U po├Ęetku je mlade potrebno hraniti svaka 2 sata, a u dobi od 14 dana razmak bi trebao biti 3 sata. Obroke, naravno, ne bi smjeli preskakati, a svaki bi trebao biti svje┬że prire├░en.

Ina├Ęe, vrap├Ęarke se hrane beskralje┬╣njacima ili sjemenjem, ili i jednim i drugim. Od tog pravila su jedine iznimke vrap├Ęarke koje ┬żive u tropskim ki┬╣nim ┬╣umama koje se hrane gotovo isklju├Ęivo vo├Žem. Zna├Ęi, hrane se sjemenkama i kukcima, obi├Ęno manjim leptirima. Mladi vrapci se hrane li├Ęinkama kukaca. U prolje├Že, hrana mu je nektar iz cvije├Ža ┬żute boje, poput jaglaca, ┬╣afrana i jedi├Ža. Hrane se i paukovima te vo├Žem.

Prognosti├Ęki je povoljno, ukoliko prihvati ponu├░enu hranu i, naravno, vodu (koju mu tako├░er morate redovito osigurati). Tako├░er Vam savjetujem da ga ┬╣to manje uznemiravate odn. smjestite u topliju i mirniju prostoriju kako bi ova plaha ┬żivotinjica bila ┬╣to manje izlo┬żena stresu.
"I have decided to stick with love. Hate is too great a burden to bear. "Martin Luther King

Offline ivana26

 • U├Ęim pri├Ęati
 • *****
 • Postova: 1490
 • Spol: «enski
 • ┬ętefek-The Tigrica
 • Starost: 28
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #2 u: 30-08-2012, 15:21:18 »
Dr.Ingeborg Bata ti se bavi divljim ┬żivotinjama-ina├Ęe je glavna veterinarka u zagr.Zoo,a ina├Ęe ima Awap centar gdje se brine o njima..0912302215

Ba┬╣ sma rekla jednom na┬╣em foruma┬╣u kad mu je tigrica bila bez kljuna da joj se javi,jer stvarno ho├Že pomo├Ži,a i mojoj prijateljici je telefonski prek mora pomagala,kad ej isto na┬╣la malu pti├Ęicu.

Saper vedere

Vodeni

 • Gost
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #3 u: 01-09-2012, 15:51:02 »
Htio bih zahvaliti svima na odgovorima i re├Ži da vrabac za sad dobro napreduje. Tako├░er, preko foruma sam saznao za ovaj web site i gospodina Manuela Jacmenovi├Ža, koji nam je tako├░er izuzetno puno pomogao. Stvarno za svaku pohvalu!

Offline ivana26

 • U├Ęim pri├Ęati
 • *****
 • Postova: 1490
 • Spol: «enski
 • ┬ętefek-The Tigrica
 • Starost: 28
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #4 u: 01-09-2012, 15:58:13 »
odli├Ęno-ba┬╣ mi je drago da ide na bolje :)
Saper vedere

Offline Koki

 • Mali pti├Ž
 • ***
 • Postova: 485
 • Spol: Mu╣ki
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #5 u: 01-09-2012, 15:59:22 »
Htio bih zahvaliti svima na odgovorima i re├Ži da vrabac za sad dobro napreduje. Tako├░er, preko foruma sam saznao za ovaj web site i gospodina Manuela Jacmenovi├Ža, koji nam je tako├░er izuzetno puno pomogao. Stvarno za svaku pohvalu!
super prema mom mi┬╣ljenju brzo ├Že se on oporaviti
"I have decided to stick with love. Hate is too great a burden to bear. "Martin Luther King

Offline Kloovi_Ljudi

 • Op├Ži Moderator
 • U├Ęim pri├Ęati
 • *****
 • Postova: 1977
 • Spol: «enski
 • Klea, Leo, Peni, Maks, Lena i Pia
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #6 u: 15-05-2013, 07:44:22 »
Evo prona┬╣la sam i ja vrapca :(
Isto nasred ceste, drugi mu je poku┬╣avao pomo├Ži, htio ga je i odnijeti, a ovaj je samo jednim krilom mogao mlatarati. Ima tamnim kljun, dakle nije poletarac pa sam ga sklonila s ceste jer je najvjerovatnije ozlije├░en...
Zvala sam Dr. Ingerborg i dala mi je par savjeta pa se nadam da ├Že pre┬żivjeti. Ho├Že sigurno, ako mu nisu unutarnji organi ozlije├░eni.
Sad sam na poslu pa ne mogu nikamo, tek preko pauze u trgovinu po hranu koju je navela, ako imaju...
Poslije posla ga vodim onom uzgajiva├Ęu ┬╣to ima puno vrsta ptica pa ├Že mu sigurno bolje pomo├Ži nego ja.
Nadam se da ├Že biti dobro! ┬«ao mi je i njega i njegovog prijatelja koji se pretrgao da mu pomogne!
Ako imate kakav savjet, ideju, slu┬╣am!

Ps dala sam mu malo vode, kap po kap na kljun pa je popio kad bi mu u┬╣lo u kljun, mislila sam da ├Že se ugu┬╣iti kad je po├Ęeo onako te┬╣ko disati nakon toga pa nisam vi┬╣e . I kap meda, za prvu pomo├Ž. Izgleda mi ┬żivo, ima bistre okice, ali ne pokazuje ┬żelju da se pomakne iako le┬żi nesputano na mom ┬╣alu.
Koliko cijeni┬╣ druge - toliko sam vrijedi┬╣.

Offline Kloovi_Ljudi

 • Op├Ži Moderator
 • U├Ęim pri├Ęati
 • *****
 • Postova: 1977
 • Spol: «enski
 • Klea, Leo, Peni, Maks, Lena i Pia
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #7 u: 15-05-2013, 10:44:03 »
Update: nogice su mu oduzete :( oti┬╣li smo do livade uz koju su stabla s njegovim vrapcima, poku┬╣ao je letjeti, ali samo prhti na mjestu jer se ne mo┬że nogicama odbaciti :( nadam se da je to ne┬╣to samo privremeno! Ima li mu spasa s takvim stanjem?

Moram re├Ži da je vrlo ┬żivahan i opasan jer me cijelim putem do livade grizao :) Tako da vjerujem da ima nade za maleckog...

Nego, dala bih mu kompleks B vitamina, ali ne znam gdje ga nabaviti. Mo┬że u obi├Ęnoj apoteci? Ili da idem u veterinarsku? Ne mogu s njim ba┬╣ po cijelom gradu ┬╣etati, ┬╣ok mu je sve to...
Koliko cijeni┬╣ druge - toliko sam vrijedi┬╣.

Offline Diana

 • Administrator
 • Brbljivac
 • ******
 • Postova: 9538
 • Spol: «enski
  • Sve o papigama
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #8 u: 17-05-2013, 13:54:08 »
Kaj bi kod vas? Jeste iskemijali ┬╣to?

Offline Kloovi_Ljudi

 • Op├Ži Moderator
 • U├Ęim pri├Ęati
 • *****
 • Postova: 1977
 • Spol: «enski
 • Klea, Leo, Peni, Maks, Lena i Pia
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #9 u: 17-05-2013, 14:06:06 »
Na ┬żalost ne... :( ona Dr. je rekla da je vjerovatno u pitanju lom zdjelice i da ne├Že pre┬żivjeti kako god. I doista, je malo ┬żivnuo kasnije, ali to je ono ┬╣to se ka┬że "ptice umiru pjevaju├Ži". ├łak je i sam jeo meda kasnije, nije htio crvi├Že, pio je malo vode, mazio se... I na kraju, taman kada mi je zavr┬╣ilo radno vrijeme, mi je u ruci polako izdahnuo :(
Vidjelo mu se s donje strane kao da je prekinuto ne┬╣to kod korijena repa - iznad je bio normalne crvene boje, a ispod te crte neke bolesno ┬żute. Mo┬żda mu je i ki├Ęma pukla.
Nadam se samo da ga nije boljelo i da je oti┬╣ao u miru..
Koliko cijeni┬╣ druge - toliko sam vrijedi┬╣.

Offline Diana

 • Administrator
 • Brbljivac
 • ******
 • Postova: 9538
 • Spol: «enski
  • Sve o papigama
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #10 u: 17-05-2013, 14:26:20 »
Pa obzirom na pona┬╣anje, mislim da je oti┬╣ao u miru i bez boli. A ti si mu tih par sati olak┬╣ala i spasila ga smrti u ustima kakve ma├Ęke.  :utjeha:

Offline Kloovi_Ljudi

 • Op├Ži Moderator
 • U├Ęim pri├Ęati
 • *****
 • Postova: 1977
 • Spol: «enski
 • Klea, Leo, Peni, Maks, Lena i Pia
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #11 u: 20-06-2013, 23:20:31 »
I opet sam danas na┬╣la na vrapca.
Bila sam na terenu u jednom dvoru i nasred dvori┬╣ta po najve├Žem suncu u 2 sata na stazi le┬żi mali vrabac. Uokolo ni jednog stabla s kojeg je mogao pasti a niti da ga stavim na neku granu. ├łujem vrapce na stablu u susjednom dvori┬╣tu, ali to je skoro 10 m dalje. Nisam znala ┬╣to bih, nego da ga odnesem u hlad, dala sam mu par kapi vode, nakvasila malo le├░a i nazvala Manuela Jacmenovi├Ža. Rekao mi je da mu dajem omek┬╣anu hranu za ┬╣tence, a za prvu ruku mo┬że i malo omek┬╣anog tijesta od pizze koja je bila na stolu. Jo┬╣ je tad sam pijukao i otvarao kljun pa smo nekako uspjeli popapati malo tog tijesta. Vode je rekao da mu ne dajem dodatno da ne dobije proljev. I onda smo i┬╣li ku├Ži, po onom suncu, u┬żas jedan! U autu +50 uz sve prozore otvorene. Pred kraj je ve├Ž po├Ęeo dahtati. Doma smo jeli jo┬╣ malo kukuruznog kruha jer je rekao da je to isto ok, dok se briketi za ┬╣tence ne omek┬╣aju.
E sad, ja sam mislila da mu dajem dovoljno hrane, no valjda nije bilo dovoljno jer je uskoro malaksao i po├Ęeo bauljati glavicom. Nije vi┬╣e ni pijukao, a bome ni htio otvoriti kljun. Pa sam dobila savjet da ga moram prisilno hraniti. I to je i┬╣lo, na ┬╣pricu, no nakon nekoliko svako par sati hranjenja sam shvatila da ne guram svaki put dovoljno duboko i da vi┬╣e pljune nego proguta.
Sad mi je jasno kako treba, ali tad sam jo┬╣ bila u panici. Nadam se da ├Že se ipak izvu├Ži jer predve├Ęer vi┬╣e nije htio jesti, jedva je glavicu dr┬żao sam, a sad spava. Ba┬╣ mi je ┬żao malog Jacka Sparrowa, nadam se da nisam upropastila njegove ┬╣anse za oporavak!

Ina├Ęe, to je mali poljski vrabac (usred grada!) i ima repi├Ž od 1 cm i perje koje je jo┬╣ do pola u ovojnici.
Koliko cijeni┬╣ druge - toliko sam vrijedi┬╣.

Offline Kraljikica

 • Op├Ži Moderator
 • Raste mi perje
 • *****
 • Postova: 812
 • Spol: «enski
 • GROF - agapornis fisher MEDO - rozenkolis
 • Starost: 30
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #12 u: 20-06-2013, 23:47:29 »
Nadam se da ces ovog puta imati srece i da ce malecki doci sebi...sirotanovic mali,vjeruj mi da znam kako ti je..daj sve koliko mozes od sebe,a za ostalo ce se,nadajmo se,pobrinuti priroda...drzim fige  :)

Offline ivana26

 • U├Ęim pri├Ęati
 • *****
 • Postova: 1490
 • Spol: «enski
 • ┬ętefek-The Tigrica
 • Starost: 28
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #13 u: 21-06-2013, 08:31:09 »
Ma te┬╣ko je u toj strci znati kak sve to treba...ali mislim da se bude izvukao...Danas je novi dan i bude bilo bolje-sad bu┬╣ ve├Ž imala i grif za to...i Malac se sigurno ve├Ž i od te temp.kolko tolko oporavio...

Javi nam kak je stanje :tup:
Saper vedere

Offline Kloovi_Ljudi

 • Op├Ži Moderator
 • U├Ęim pri├Ęati
 • *****
 • Postova: 1977
 • Spol: «enski
 • Klea, Leo, Peni, Maks, Lena i Pia
Odg: Ozlije├░eni vrabac
« Odgovori #14 u: 21-06-2013, 08:46:10 »
Jutros sam ga hranila jednom u pola 5 i opet u pola 7. Drugo hranjenje je trajalo 45 min, ali barem nije izgledao kao da se gu┬╣i. I ├Ęak je 3 puta ispustio "piju"  :) glavicu dr┬żi u zraku, ┬żmirka jo┬╣, ali izgleda ┬żivahnije.
Sad ├Žu i├Ži po njega i dovest ga na posao da ga mogu hraniti svakih sat dva.
Koliko cijeni┬╣ druge - toliko sam vrijedi┬╣.

 

 Shoutbox